Erişebilirlik Haritası

Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin ilk erişebilirlik haritasını açarak engelliler için ulaşmak istedikleri tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel binaların fiziksel durumunu yapılan kodlama sayesinde öğrenebilecek.

Haritada bulunan noktalar; okullar, hastane ve sağlık ocakları (özel hastaneler dahil), kamuya açık resmi binalar, parklar ve donatı alanlarıdır.

Kodlamanın 1. Sütunu kurumun rampasını ifade etmektedir. Şayet rampa var ise 3 ile yetersiz ise 2 ile yok ise 1 ile kodlanmıştır.

Kodlamanın 2. Sütununda ki rakam girişte danışma, halkla ilişkiler personeli veya belirgin yönlendirici tabela ve işaretlerin bulunup bulunmadığını ifade eder. Bunlar var ise 3 ile. Yeterli değil ise 2 (iki) ile.,Yok ise 1(bir) ile kodlanmıştır.

Kodlamanın 3. Sütunu, asansör bulunup bulunmadığını ve bulunan asansörün engellilerin erişimine uygun olup olmadığını ifade eder. engellilerin erişimine uygun (kapı genişliği yeterli kademesiz girişi olan butonları alçakta ve kabartma yazı olan) 3 (üç) rakamı ile Asansörü var ama engellilerin erişimine uygun değil ise 2 (iki) ile, Asansör yok ise 1(bir) ile, Tek katlı asansör gerektirmeyecek kurumlarda ise 3 (üç) ile kodlanmıştır.

Kodlamanın 4. Sütununda lavabo ve tuvaletlerin engellilerin erişimine uygunluğunu ifade eder. 5. Sütuna lavabolar engellilerin erişimine uygun ise (tekerlekli sandalye girecek genişlikte ve dışarı açılan kapısı olan el yıkama lavabolarının alçak olduğu ve tutunma barları olan) 3 (üç) ile, Engelli lavabosu var ama standartlara uygun değil ise 2 (iki) ile, Engellilerin erişimine uygun değil ise 1 (bir) ile kodlanmıştır. (lavabo içi yeterli genişlikte ise yani tekerlekli sandalye rahat dönebiliyor ise kapı içeride açılabilir.)

Kodlamanın 5. Sütununda ki rakam kurumun bulunduğu mahallenin kaldırımlarını uygun rampaları ifade eder. Rampası bulunan, yüksekliği standartlara uygun olan kaldırımlar 3 ile, kaldırımları var ama erişime uygun değil ise 2 ile, kaldırımı yok ise 1 ile kodlanmıştır.


Uygulamaya Gidin